Napelemek

(másnéven foto-voltaikus PV elemek) olyan félvezető lapokból álló eszközök, amelyek a fény sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Az előállított egyenáram elektronikus eszközökkel, az ún. inverterekkel alakítható a váltakozó feszültségű 230 V hálózaton használt berendezések számára felhasználható váltakozó árammá.

Ma a háztartási napelemes kiserőművekben és napelem parkokban, egyszerű napelemes rendszerekben monokristályos vagy polikristályos napelemeket alkalmaznak.

A napelemek várható élettartama 20-40 év, a gyártók jellemzően 20-25 év garanciát vállalnak a működésükre.

 

Inverter

A napelemes rendszerekben alkalmazott inverter (PV-inverter) elsődleges feladata a napelemek által előállított egyenáram (DC) váltakozó árammá(AC) történő átalakítása (230 V, 50 Hz), mely megegyezik a lakások konnektoraiban is található hálózat paramétereivel, melyekkel háztartási berendezéseinket üzemeltetjük.

Az inverter egyben a napelemes rendszerek központi egysége is méri a megtermelt elektromos energia mennyiségét, az aktuális hálózati jellemzőket. A korszerű inverterek saját kijelzőn megjelenítik a mért jellemzőket és számítógép hálózaton keresztül (pl.wifi internet kapcsolat) távoli eléréssel folyamatos monitorozást is lehetővé tesznek.

Az inverter szabályozza az előállított váltakozó áram jellemzőit (frekvencia, feszültség, fázis) szinkronizál a villamos energia hálózattal, túláram, feszültség védelmet biztosít. A tűzvédelem céljából DC oldali leválasztás biztosítása ugyancsak az inverter feladata.

Az inverter a teljesítménye és a hálózati csatlakozása függvényében egy vagy három fázisú.

Az inverterek hatásfoka 95-98%, amennyiben megfelelően illesztik a tervezett rendszer méretéhez a kimenő teljesítményét.

A várható 10-15 év élettartam miatt célszerű a hosszútávú költségek tervezésénél a napelemek 20-40 éves élettartamával összevetve az inverter egyszeri cseréjének költségével számolni.

 

Tűzvédelmi kapcsoló

A tűzvédelmi kapcsoló beépítése a napelemes rendszerek telepítésekor maximum 5 métert meghaladó belső nyomvonal és maximum 10 métert meghaladó külső nyomvonalú kábelezés esetén kötelező (a napelemek és az inverter közötti távolságot nézve)

Feladata tűz esetén a feszültségmentesítés a napelemek leválasztásával, mely célja a tűzoltók életvédelme.

napelem