A Munkavédelmi Törvény előírása szerint a Munkavállaló kötelezettsége, hogy csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelmi szabályok betartásával végezhet munkát. 

Az alkalmatlanság egyik formája, amely mindenfajta munkavégzést kizár az a munkahelyi ittasság. Az alkoholos állapotban történő munkavégzés komoly veszélyt jelent, függetlenül attól, mekkora az elfogyasztott szeszes ital mennyisége és minősége, milyen az egyén alkoholos tűrőképessége. A Munkavállalónak munkahelyén alkoholos befolyástól mentes állapotban kell megjelennie.

A Munkáltatónak is van ezzel kapcsolatos kötelezettsége (és joga is), hiszen neki a munkavégzés ideje alatt rendszeresen meg kell győződni a munkavállaló munkára képes állapotáról. Jogszerű és elfogadott módszer, hogy akár véletlenszerű, akár célzott formában egy-egy munkavállalót alkoholtesztnek vessenek alá, hiszen a saját és munkatársai testi épségét is veszélyeztetheti az alkoholos munkavégzéssel. Természetesen a munkáltató nem gyakorolhatja visszaélés szerűen az ellenőrzési jogát. A Munkavállaló pedig köteles az alkoholvizsgálatnak magát alávetni, amely kötelezettség vonatkozik arra az esetre is, ha a munkaideje egyébként már letelt, de még a munkahelyen tartózkodik.

Az ellenőrzés módját célszerű a Munkavédelmi Szabályzatban meghatározni. Tartalmaznia kell az ellenőrzés folyamatát, eszközét és módját, s azt, hogy ki jogosult elvégezni azt . Általános szabály, hogy az ellenőrzést szolgáló vizsgálatok nem sérthetik a munkavállalók emberi méltóságát. Az   alkoholos   állapot   ellenőrzésénél tanú jelenlétét biztosítani kell. .

Az alkoholos állapot bizonyított, ha

  • az alkoholszondás ellenőrzés 0,00%-nál többet mutat, és a munkavállaló alkoholos állapotát jegyzőkönyvben elismerte.

Ha a Munkavállaló az ellenőrzés eredményét nem fogadja el, véralkohol vizsgálat kezdeményezhető. Ennek tényéről a Munkavállalót tájékoztatni kell. Amennyiben a véralkohol vizsgálat eredménye pozitív, úgy a vizsgálat költségeit a Munkavállalónak kell megtérítenie.

Alkoholszondáztatásra vonatkozóan kérje egyedi árajánlatunkat!