Hazard Analysis and Critical Control Points

Mit jelent a HACCP?

A HACCP minőségbiztosítási rendszer a “termőföldtől az asztalig”. Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a  teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. Célja a megelőzés.

A HACCP nemzetközi, Magyarországon kötelező (hatóság által ellenőrzött) élelmiszerbiztonsági rendszer.

Kinek kötelező?

Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert.

  • Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykereskedelmi üzletek, húsboltok, zöldségesek;
  • Vendéglátóipari egységek: italboltok, büfék, éttermek, kifőzdék, üzemi konyhák, közétkeztetők;
  • Élelmiszeripari egységek: pékségek, cukrászdák, húsüzemek, édesipari üzemek, csokoládé manufaktúrák, borászatok, tejüzemek stb.

A HACCP rendszer 7 alapelve:

  1. A veszélyek megállapítása, gyakorisága.
  2. A kritikus szabályozási (ellenőrzési) pontok (CCP) meghatározása.
  3. A szabályozási módszerek meghatározása
  4. A felügyeleti eljárások kidolgozása és bevezetése.
  5. A helyesbítő intézkedések elkészítése.
  6. Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik
  7. Dokumentáció elkészítése.