Hazard Analysis and Critical Control Points
Mit jelent a HACCP?
A HACCP minőségbiztosítási rendszer a “termőföldtől az asztalig”. Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. Célja a megelőzés.
A HACCP nemzetközi, Magyarországon kötelező (hatóság által ellenőrzött) élelmiszerbiztonsági rendszer.
Kinek kötelező?
Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert.
- Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykereskedelmi üzletek, húsboltok, zöldségesek;
- Vendéglátóipari egységek: italboltok, büfék, éttermek, kifőzdék, üzemi konyhák, közétkeztetők;
- Élelmiszeripari egységek: pékségek, cukrászdák, húsüzemek, édesipari üzemek, csokoládé manufaktúrák, borászatok, tejüzemek stb.
A HACCP rendszer 7 alapelve:
- A veszélyek megállapítása, gyakorisága.
- A kritikus szabályozási (ellenőrzési) pontok (CCP) meghatározása.
- A szabályozási módszerek meghatározása
- A felügyeleti eljárások kidolgozása és bevezetése.
- A helyesbítő intézkedések elkészítése.
- Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik
- Dokumentáció elkészítése.